vineri, 21 noiembrie 2008

Despre Damian Draghici


In pelerinarile mele mi-am intersectat la un moment dat viata si cu artistul Damian Draghici...Nu stiam mai nimic despre el..si stateam in fata lui, vorbeam cu el si eu habar nu aveam cine e...Am aflat ulterior cine e..si acum se bucura de admiratia mea. Am lucrat cu el si pe langa faptul ca este un profesionist desavarsit pot sa va spun ca este un OM extraordinar! Pentru cei care nu stiu si ma intrebati cine e Damian Draghici o sa va dau mai jos cateva detalii:)


Fiecare drum, fiecare potecă pe care mergem în viaţă are nevoie de un prim pas. Nu destinaţia este importantă, ci călătoria. Bucuria muzicii trebuie împărtăşită cu cei de lângă tine, altfel harul venit de sus nu are valoare.
Oamenii se tem de ţigani, dar sunt şi fascinaţi de lumea lor, de muzica lor mai ales. Dar cunoaşte cineva adevărul? Le ştie cineva povestea?
Damian & Brothers au plecat pe firul ISTORIEI până la RĂDĂCINI, iar asta le dă dreptul să vă spună povestea ŢIGANILOR, aşa cum este ea. Cu fapte, nu cu vorbe… Politica lor este adevărul, iar adevărul lor este MUZICA… Peste 400 de artişti prezenţi pe scenă vor rosti cuvântul ŢIGAN în toate graiurile planetei. Ei vor fi protagoniştii unui proiect diferit: un music hall despre ţigani. Într-un fel, o refacere a migraţiei ţiganilor prin lume, adusă pe scenă. Artiştii prezenţi sunt virtuozi atât în expresia lor, în energia pe care o emană prin instrumentul lor, cât mai ales prin felul în care te fac să simţi fericirea, agitaţia, tremurul interior aparte.
Fiţi pregătiţi pentru o poveste despre dans, muzică, har, despre talent, despre viaţă, despre dragoste şi ură, o poveste despre libertatea de a fi tu însuţi, aşa cum te-a creat Dumnezeu!
Dansatori, dar şi instrumentişti desăvârşiţi şi un cor nemaivăzut şi nemaiauzit până acum din India, Arabia, Rusia, România şi Estul Europei, Franţa şi Spania vor urca pe scenă pentru a spune LUMII LEGENDA LOR…

Prin acest spectacol Damian Drăghici dăruieşte lumii întregi puţin din pasiunea lui nebunească pentru muzică. Dăruieşte din harul său celor care-l ascultă, să-i poată vedea vibrând, să le simtă emoţia. Nu poţi fugi de ceea ce eşti, nu te poţi ascunde… Iar Damian nu a fugit de faptul că este ŢIGAN… Acum doi ani, tocmai pentru că vibra pe aceeaşi coardă sufletească, Damian a înfiinţat o trupă numită simplu “Damian & Brothers”, o veritabilă mărturie că echilibrul şi perfecţiunea sunt ingredientele unei frumuseţi artistice dincolo de orice comparaţie.
Când Damian&Brothers încep să cânte arzi cu intensitate până la ultima picătură de sânge. Cei de la Damian & Brothers trăiesc fără constrângeri, prin muzică, demonstrând că talentul nu ţine cont de etnie sau culoarea pielii. Experienţele lor de viaţă, pasionale şi tumultuoase, îi fac geniali în muzică…

Orice artist consideră întâlnirea cu publicul un moment privilegiat. Un concert oferă şansa unei dedicări totale şi a unei comuniuni intime între artist şi publicul său. Damian Drăghici este un muzician talentat, cu un stil particular, înzestrat cu har divin. Fiecare apariţie este în acelaşi timp o experienţa fizică, având în vedere suflul artistului şi mişcările sale. El conectează publicul la ceea se întâmplă pe scenă. Forţă şi pasiune la un loc, cuvintele sunt de prisos în faţa unei asemenea bucurii de a cânta, a unui om care atunci când se urcă pe scenă pare să trăiască mult mai intens decât în cotidian.

Damian Drăghici adaugă acum în mod natural colaborărilor cu numeroase personalităţi muzicale şi talentului inepuizabil de interpret şi compozitor şi muzica de film şi producţia de muzică. Cea mai recentă realizare a sa este primul music-hall dedicat istoriei romilor, „The Gypsies” care a avut premiera pe scenele germane la începutul acestui an şi care urmează să fie prezentat într-un turneu prin Europa, Australia şi Orientul Mijlociu.

Cu 17 albume realizate, un premiu Grammy, un renume internaţional incontestabil şi nenumărate colaborări de succes mondial, Damian este unul dintre cei mai desăvârşiţi naişti din lume, un vizionar în muzică, pendulând fără efort între muzica electronică, jazz, rock, trance, gypsy, clasic şi post hip-hop. El combină aceste genuri şi le redefineşte într-un mod care reprezintă marca sa muzicală specifică. Alte colaborări ale lui Damian includ nume precum Hans Zimmer, David Foster, Richard Marx, Jorge Calandrelli, Walter Affanasies, Aaronn Zigman şi Bill Ross. A contribuit la realizarea coloanei sonore a ultimei serii a filmului „Piraţii din Caraibe”.

Damian a atras atenţia întregii lumi către vechiul nai românesc. Tehnica sa unică - triple-tongue staccato - îi permite să cânte de trei ori mai repede decât un naist obişnuit, de unde şi porecla pe care şi-a dobândit-o în lumea muzicală de “Viteza Luminii’. Totodată, este singurul naist capabil să cânte la acest instrument diatonic în Sol Major cromatic, în toate cele douăsprezece tonalităţi.

De asemenea, Damian Drăghici a fost cap de afiş alături de James Brown, Joe Cocker, vedeta reggae Shaggy, Cyndi Lauper, Zucchero, The Gipsy Kings, Roger Hodgson (Supertramp) şi The Pointer Sisters la unul dintre cele mai prestigioase evenimente muzicale din Europa - turneul Night of the Proms (Noaptea Balurilor).

Născut în Bucureşti, într-o familie cu o moştenire muzicală ce datează de cinci generaţii, Damian a început să cânte la diverse instrumente încă de la vârsta de 3 ani. La 10 ani, a ales să cânte la nai. Până la 15 ani avusese numeroase prezenţe pe scenele locale, fiind deja cunoscut drept un copil-minune, cântând şi înregistrând cu Orchestra Simfonică Radio.
Când viaţa în regimul comunist a devenit insuportabilă, Damian a fugit din ţară. mergând zile şi nopţi prin munţii din Iugoslavia şi a reuşit să ajungă în Grecia. Acolo, a cântat pe stradă până când a reuşit să obţină un angajament pentru a cânta la clape într-un club de noapte.
După ani întregi de muncă, Drăghici a obţinut un contract de înregistrare cu Sony care l-a făcut cunoscut în Europa şi l-a adus în atenţia prestigiosului colegiu de muzică Berklee din Boston. Acolo, i s-a oferit o bursă şi a studiat cu un profesor de saxofon, şi a terminat patru ani de studiu într-unul singur şi absolvind cu Magna Cum Laude secţia interpretare de jazz.
După căderea comunismului, a revenit în ţară, implicându-se în numeroase proiecte muzicale. În 2001, Damian a susţinut un spectacol extraordinar - concertul „Damian’s Fire” în Bucureşti, în Piaţa Constituţiei.“Dacă toate acestea nu mi s-ar fi întâmplat, nu aş fi acum cine sunt ca persoană, ca muzician şi ca individ”, consideră Damian. “Toate experienţele mele sunt exprimate în muzica mea.”
În ultimii doi ani şi jumătate, s-a dedicat proiectului muzical „Rădăcini”, o întoarcere a sa la originile sale roma. Împreună cu trupa sa „Damian& Brothers”/”Filarmonika Romanes” a susţinut nenumărate concerte în România, dar şi la Roma, Madrid, Londra, Bruxelles, care au urmărit apropierea dintre culturi prin muzică şi redescoperirea muzicii roma autentice. S-a implicat atât în susţinerea unor proiete de diplomaţie publică, cât şi în campanii de combatere a intoleranţei.
În semn de recunoaştere a muncii sale dedicate, a fost succesiv, ambasador al Anului Egalităţii de Şanse (2007) şi ambasador al Anului Anului European al Dialogului Intercultural în 2008. Prin numeroasele sale intervenţii în media româneşti şi străine, pledează pentru recunoaşterea, cunoaşterea şi acceptarea identităţii romilor, respectarea diferenţelor şi îmbogăţirea prin cunoaşterea culturii celuilalt.

La recitalul pe care l-a susţinut pe scena Festivalului de la Braşov “Cerbul de Aur” 2008, Damian Drăghici a invitat câţiva fraţi de sunet, instrumentişti desăvârşiţi, gândindu-se că nimic nu ar fi mai inspirat decât un repertoriu de piese prelucrate din folclorul lăutăresc autentic, dar reorchestrate revoluţionar, cu un sound nou, jazz/pop/fusion. A trimis invitaţilor săi partiturile pe Internet. Astfel, Alexandru Bălănescu Quartet, Gregg Bissonette (tobă), Steve Lukather (chitară), Nathan East (chitară bas), Dan Siegel (pian), alături de Damian & Brothers, s-au dezlănţuit pe ritmuri lăutăreşti pe scena festivalului de la Braşov, iar spectatorii au descoperit că acest gen de muzică poate fi abordat şi din alte unghiuri.Niciun comentariu: